Welkom op de site van PI1GRB.

PI1GRB is ontstaan uit de behoefte om een repeater te hebben met een dekkingsgebied van Gelderland-Zuid. Dit was de vraag Van Hans Vreeswijk (PA3GJM) Regiocoordinator Gelderland-Zuid van de stichting DARES. Via Gael Smits (PE7G) is Hans (PA3GJM) bij mij (PE2GER) terecht gekomen. Ik had namelijk nog steeds een aantal antennes in een mast (van de lokale omroep) staan op een hoogte van ongeveer 35 meter boven het maaiveld en dat op een lokatie die ongeveer op 80 meter boven NAP ligt. Dit samen geeft een hoogte van maar liefst 105 meter boven NAP. In het verleden heeft hier de repeaters PI3NYM en PI2NYM gestaan. Het opstelpunt heb ik altijd nog kunnen behouden en zo is het idee weer geboren om te kijken of dit opstelpunt geschikt zou zijn. Na wat berekeningen en resultaten uit het verleden van toen PI3NYM en PI2NYM daar opgesteld stonden zijn we begonnen om wat testen te doen. De eerste test was helaas niet zo geslaagd. De antennen in de mast bleek niet meer te voldoen en gaf een veel te hoge SWR. Jammer, maar dit was natuurlijk niet het einde van het project.

Stap 1. antenne vervangen.

Op 25 augustus 2017 hebben we de antenne vervangen in de mast. Tijdens deze operatie op grote hoogte bleek ook de coaxkabel niet meer te voldoen. Gelukkig had ik nog een “rolletje” thuis staan. Deze maar snel opgehaald en de coaxkabel ook maar vervangen.

Hans (PA3GJM) en ik (PE2GER) op hoogte.

Uitzicht boven de bomen.

Stap 2. Testopstelling van de repeater.

De Motorola XPR8400 Repeater met het Duplexfilter.

Stap 3. Testen van het dekkingsgebied.

Nu konden we beginnen met het testen van het dekkingsgebied. Vol enthousiasme dus aan de slag. Na een dagje testen op diverse lokaties konden we besluiten dat deze test geslaagd was en dat we het project definitief kunnen starten.

Stap 4. Aanvraag vergunning frequentie-gebruik radiozendamateurs

Na het nodig vooronderzoek is op 4 december 2017 de aanvraag vergunning frequentie-gebruik radiozendamateurs ingediend bij Agentschap Telecom. De vergunning is op 4 mei 2018 door Agentschap Telecom toegekend.

Helaas is het noodlot op 28 januari 2018 door de storm ook toegeslagen op PI1GRB en de Lokale Omroep Berg en Dal.

De mast is helaas met de storm gesneuveld.

Het is de bedoeling dat de mast die van de lokale Omroep Berg en Dal (Groesbeek) is wordt herbouwd.

De vergunning voor de bouw van een nieuwe zendmast is in week 28 van dit jaar verleend. Waarschijnlijk is pas aan het eind van het jaar 2018 de zendmast van Omroep Berg en Dal (Groesbeek) FM 90.60 MHz herbouwd.

Tot die tijd zal PI1GRB van een lage opstelling gebruik moeten maken.